Høyteknologisk Transformasjonsprosjekt

ABAX AS er Europas raskest voksende selskap innen telematikk, elektroniske kjørebøker, hard- og software for flåtestyring og sporing. Hovedkontoret ligger i Larvik.

 

Mølla Syd er del av verdiskapingsprosjektet i Hammerdalen, Larvik. I samarbeid med Fritzøe Eiendom, Larvik kommune m.fl. står PV Arkitekterfor ombygging av industrianlegget Fritzøe Verk. Bygningsmassen, bl.a. det gamle pakkeriet fra 1874 (Mølla Syd) er rehabilitert og transformert. Møllen på 4500 kvm har 7 etasjer og et tilbygg. Start januar 2018 - ferdig oktober 2019.

 

KB Arkitekter v/ IARK ble engasjert til interiørprosjektet fra konseptutvikling, forprosjekt til ferdigstillelse.

 

Vestfold Fylkeskommune la føringer for bevaring av fasader og hadde et ønske om å bevare historien innvendig. Teglsteinsfasaden på Pakkeriet ble bevart, nye etasjeskiller samt et atrium i glass og stål ble tilføyd. ABAX’ funksjonelle behov ble grundig kartlagt. Visjonen er innovative lokaler inspirert av bl.a. Google og Lego, en leken innredning til glede for de ansatte i samspill med branding av ABAX.Tett dialog mellom alle involverte var avgjørende fra første fase. Kompleksiteten i gammelt og nytt fordret en felles tegnefil for ARK og IARK for å sikre teknisk grensesnitt og kvalitetssikring av UU.

 

ABAX Mølla syd består av en rehabilitert del og et nytt tilbygg/påbygg. Den aktive sonen er i den nye delen og øvrige arbeidsplasser i det skjermede, transformerte bygget. Etasjene har unike temaer i form av en sinnsstemning og en aktivitet og farge. Temaene gjenspeiler ABAX’ kjerneverdier; People, Technology and Products og implementeres symbolsk i kjernene.

 

Ved inngangen er en stor infoskjerm over 2 etg. som viser ABAX’ teknologiske profil.

Her er resepsjonen og amfiet som er åpent over to etasjer sammen med kaffebar, yogarom, prosjektrom og uformelle arbeidssoner. På etasjene kombineres aktivitetsbaserte arbeidsplasser i åpent landskap med møterom og enkelte cellekontorer.

 

Alle typer innredninger og utsmykking har et nåtidig uttrykk og er identitetsbærere. Fototapeter har motiver som gjenspeiler ABAX’ virke. Møbler, overflater og grønne planter er valgt ut fra miljøprofil og hensyn til inneklima. Materialpaletten spiller sammen med industriarkitekturen; sort, cortenstål, glass og noen sterke kontrastfarger. Gamle vinduer og rester av gamle trebjelker er minner om industrien.

 

Det benyttes ny teknologi, bl.a. 3D-scanning av eksisterende bygg for å lette tverrfaglig prosjektering. Bygget forsynes med Grønn energi fra Fritzøes energisentral i Hammerdalen - et varmepumpesystem som benytter sjøvann fra fjorden og er i samsvar med ABAXs miljøpolicy.

 

ABAX Mølla syd har bevart sin historie og med de nye elementers manifeste identitet har Larvik og Abax fått et originalt, fremtidsrettet bygg hvor de materielle og kulturelle verdier bevares.

 

Kategorier

Prosjektleder

Marilina Arvaniti, Interiørarkitekt MNIL

NIL-medarbeidere

Samarbeidspartner

Fritzøe Eiendom
PV Arkitekter

Oppdragsgiver

ABAX AS

Foto

Stine Østby
Hammergata 20
3264 Larvik